actueel

Alles over winterbanden

Vertrekt u met de wagen richting sneeuw ? Dan loont het de moeite om even stil te staan bij volgende vragen:

Winterbanden zijn banden speciaal ontwikkeld om voldoende grip op de weg te hebben tijdens winterse omstandigheden (sneeuw, maar ook regen). De rubbersamenstelling van de band zorgt ervoor dat deze voldoende flexibiliteit behoudt bij lage temperaturen. Dit impliceert dat winterbanden in het algemeen niet geschikt zijn om het hele jaar door te gebruiken. Bij warme temperaturen treedt sneller slijtage op en het rijcomfort is aanzienlijk minder.

Voor winterbanden geldt de "4x4x4 regel":

Waar en wanneer zijn winterbanden nu precies verplicht ? Hieronder een kort overzicht van de regelgeving inzake winterbanden in een aantal Europese landen:

(bron: website AXA Belgium NV)


En hoe zit het met eventuele boetes ? In Duitsland bijvoorbeeld, krijgt wie niet de geschikte winteruitrusting heeft, een boete van 20 euro. Veroorzaak je bovendien nog verkeershinder, dan wordt de boete verhoogd tot 40 euro.

Wie niet over een geschikte winteruitrusting beschikt, kan bij een ongeval mede aansprakelijk gesteld worden en strafrechtelijke vervolgd worden. De overheid stelt immers dat een bestuurder met een auto zonder aangepaste uitrusting in winterse omstandigheden minder goed kan reageren. Uw verzekeringsmaatschappij zal evenwel de schade vergoeden, tenzij er sprake is van opzettelijke fout.

Voor wie nog wat extra lectuur wil doornemen vooraleer de tocht naar de sneeuw aan te vatten:

Neem zeker ook een kijkje bij ons bericht over de Europ Assistance reisverzekering. Met de tijdelijke SNOW formule, hebt u al vanaf 27 euro één week dekking. Online inschrijven is mogelijk.

Een veilige en deugddoende vakantie gewenst !

gepost op 31/01/2008 - categorie : reisbijstandsverzekering