actueel

Invoering Europese nummerplaat

nieuwe Europese nummerplaatOp 15 november wordt de nieuwe Europese nummerplaat geïntroduceerd: zeven robijnrode tekens (1-ABC-003) op een witte achtergrond, voorafgegaan door een kleine blauwe rechthoek met de Europese vlag en een B, als symbool voor België. Het eerste, zogenaamde 'indexcijfer', duidt aan of het gaat om een gewone inschrijving (1-7), dan wel om een internationale (8) of gepersonaliseerde nummerplaat (9).

De huidige Belgische kentekenplaat zal slechts geleidelijk uit het straatbeeld verdwijnen: Wie een nieuw voertuig inschrijft, krijgt een nieuwe Europese kentekenplaat. En ook wanneer je je voertuig vervangt, is het niet meer mogelijk je oude nummerplaat te behouden.

De nieuwe nummerplaten en kentekenbewijzen zullen voortaan afgeleverd worden via een 'Cash & Delivery' systeem, tegen betaling van 20 euro. De nummerplaten worden steeds bezorgd door bpost. Afhaling aan de loketten van de DIV is niet meer mogelijk. Wel is er een spoedaflevering mogelijk tegen een meerprijs (momenteel 80 euro). Voor een gepersonaliseerde nummerplaat dient u 1000 euro neer te tellen. Hetzelfde tarief geldt indien u uw oude letter/cijfer-combinatie wenst te behouden, uiteraard met toevoeging van het indexcijfer.

Er zijn drie mogelijke wegen om uw voertuig in te schrijven:

De nieuwe nummerplaten zijn heel wat groter dan de huidige (52 cm x 11 cm). Naast de gewone langwerpige kentekenplaat, zal je ook voor een bijna vierkante plaat (34 cm x 21 cm) of in bepaalde gevallen voor een kleine plaat (21 cm x 14 cm) kunnen kiezen. De kentekenplaten van de motorfietsen, motordrie- en vierwielers worden dubbel zo breed als voorheen (25 cm x 18 cm).

Ook de reproductie van uw nummerplaat dient aan bepaalde normen te voldoen: ze moet afgeronde hoeken hebben en vervaardigd zijn uit een alumium- of acrylaatplaat, waaraan specifieke normen toegekend zijn. De plaatfabrikant dient ISO 9001 gecertifieerd te zijn. Als verzekeringsmakelaar beschikken we over de mogelijkheid om de reproductie voor u bij te bestellen aan een kostprijs van 15 euro (+ BTW en transportkosten). U ontvangt de reproductie de volgende dag, indien u voor de middag bestelt.

Bijkomende informatie over de Europese nummerplaat vindt u in de uitgebreide voorstelling en samenvattende brochure opgesteld door de Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit en Vervoer.

gepost op 31/10/2010 - categorie : algemeen